Hoeden in films

flaphoed

Hoewel hoeden steeds minder gedragen worden zijn er nog steeds heel veel films met hoofdspelers die een hoed dragen. Bijna iedereen kent karakters als Raymond Reddington, bekend met zijn flaphoed of de mannen van Peaky Blinders, die er altijd stijlvol uitzien met hun flat caps. Deze films zijn niet alleen populair maar ook kledingstukken worden overgenomen. Bij elk carnavalsfeestje is wel een groep van de Peaky Blinders te zien en tijdens een wandeling langs de koopgoot kom je altijd wel een Raymond Reddington look-a-like tegen. Waarom zorgen hoeden voor herkenbare karakters in de film? en hoe zien ze er altijd zo stijlvol uit?

Herkenbare hoeden

Veel film karakters zien er dus goed uit door hun hoeden. Maar wist je dat veel mensen weten over welke film of serie het gaat als ze alleen nog maar een foto zien van het hoofddeksel van de hoofdpersoon? Door alleen nog maar naar de bolhoed van Walter White, de geruite ruiterpet van Sherlock Holmes of de cowboyhoed van Indiana Jones te kijken weten veel trouwe kijkers al dat het over hun favoriete films gaat. Vaak gaat het zo ver dat sommige hoeden bekend staan om hun filmpersonages. Wist jij bijvoorbeeld dat de “sherlock holmes hoed” eigen een deerstalker hoed heet?

Niet alleen hoeden vallen op

Dit geldt natuurlijk niet alleen voor hoeden: ook petten en andere hoofddeksels vallen op op het grote scherm. Stranger Things is helemaal nog niet zo lang te zien op Netflix en toch is de trucker pet van Dustin al enorm bekend. Andere petten zoals de rode Forest Gump pet of de gekke groene pet uit Back To Future zijn al voor een veel langere tijd herkenbaar en makkelijk te vinden in meerdere winkels of webshops. Toch gek hoe een pet zoveel associaties en herinneringen op kan brengen bij zo veel mensen.  

Gekke hoeden op prinsjesdag

Tijdens prinsjesdag Komt de koning in de glazen koets naar de koninklijke schouwburg, hier spreekt hij de troonrede uit en opent zo het nieuwe werkjaar voor de tweede kamer. Daarna komt er een minister met het welbekende koffertje naar de tweede kamer en presenteert de miljoenennota en de rijksbegroting aan aan de tweede kamer. Hoewel dit best een officieel gebeuren is allemaal staat prinsjesdag ook bekend op de soms gekke hoedjes die gedragen worden door de leden van het kabinet. Je kan alle soorten vinden tijdens prinsjesdag van flaphoed tot gigantische bloemenkrans.

Het is bijna een sport

Soms lijkt het net een sport om de gekste, vreemdste en grootste hoed de kast uit te trekken tijdens prinsjesdag. Er wordt dan ook veel focus gelegd op de hoedjes door de media. Vaak is de volgende dag in de kranten te zien wie welk gek hoedje op heeft gehad. Vaak wordt er  een top-10 gemaakt waarin de hoedjes gerangschikt worden op gek- of lelijkheid. Het is dan ook bijna deel geworden van de traditie. De eerste minister die een hoedje droeg tijdens prinsjesdag was Erica Terpstra. De reden om een hoed te dragen tijdens prinsjesdag was een eerbetoon aan koningin Juliana.

Speciaal ontworpen

De hoedjes worden dan ook vaak speciaal ontworpen voor prinsjesdag. De ontwerpers zorgen er dus specifiek voor dat de hoedjes er zo gek mogelijk uitzien voor deze speciale dag. Soms wordt een hoed speciaal afgestemd voor de kleur van de bijbehorende partij: bijvoorbeeld rood voor de PVDA of groen voor het CDA. Soms wordt er ook een statement gegeven door middel van de hoedjes. Zo had een kamerlid een keer een hoed gemaakt van autobanden om aandacht te vragen voor het asfalt beleid. De hoedjes zijn dus allemaal erg bijzonder, zomaar aankomen met een trucker pet kan dus eigenlijk niet. Daarom kijken wij nu al weer uit naar de hoedjes van volgend jaar.